Headquarters Pleegzorg Leuven

  • 1707 Ple Web 15
  • 1707 Ple Web 14
  • 1707 Ple Web 13
  • 1707 Ple Web 12
  • 1707 Ple Web 11
  • 1707 Ple Web 10
  • 1707 Ple Web 09
  • 1707 Ple Web 08
  • 1707 Ple Web 07
  • 1707 Ple Web 06
  • 1707 Ple Web 05
  • 1707 Ple Web 04
  • 1707 Ple Web 03
  • 1707 Ple Web 02
  • 1707 Ple Web 01
1707 Ple Web 01 1707 Ple Web 02 1707 Ple Web 03 1707 Ple Web 04 1707 Ple Web 05 1707 Ple Web 06 1707 Ple Web 07 1707 Ple Web 08 1707 Ple Web 09 1707 Ple Web 10 1707 Ple Web 11 1707 Ple Web 12 1707 Ple Web 13 1707 Ple Web 14 1707 Ple Web 15
  • 1707 Ple Web 01
  • 1707 Ple Web 02
  • 1707 Ple Web 03
  • 1707 Ple Web 04
  • 1707 Ple Web 05
  • 1707 Ple Web 06
  • 1707 Ple Web 07
  • 1707 Ple Web 08
  • 1707 Ple Web 09
  • 1707 Ple Web 10
  • 1707 Ple Web 11
  • 1707 Ple Web 12
  • 1707 Ple Web 13
  • 1707 Ple Web 14
  • 1707 Ple Web 15

info

client
Pleegzorg Leuven
location
Leuven - Vlaams Brabant
surface
3000 m²
procedure
Competition
period
2017
phase
Not selected
team
ZAmpone architectuur - BAS - RCR studiebureau - Daidalos Peutz

Description

  • nl
  • fr
  • en

Gegeven was een oude villa gelegen op een heuvelrug nabij het centrum van Leuven. De opdracht een nieuw hoofdkantoor creëren voor Pleegzorg Leuven, een organisatie die zich bezighoudt met het plaatsen en begeleiden van minderjarige pleegkinderen.

Architecturaal streven we ernaar een gebouw te realiseren dat uitnodigt en inspireert. Het is geen streefdoel om een spectaculair architecturaal hoogstandje voor te stellen, maar eerder een doordacht ontwerp waarbij een gevoel ontstaat dat het gemaakt is door en voor mensen met een warme visie. Deze nieuwe plek zou in eerst instantie voor alle gebruikers een thuis gevoel moeten geven. 

Het vooropgestelde programma is relatief grootschalig. En het is onze grootste uitdaging om dit programma om te zetten in een ontwerp op mensenmaat en kinderschaal. Om dit te bekomen is er gekozen om het ontwerp te nestelen in zijn groen heuvelflank. Hierdoor worden er een veelheid aan kleinschalige binnen- en buitenplekken met elk hun eigen sfeer en karakter. Pleegzorg krijgt op deze manier een duidelijk ‘architecturaal gezicht’ dat openheid en ontvankelijkheid uitstraalt.  

We betreden de site via de Sellekensstraat, waar de hoofdingang voor het ontwerp zich bevindt. Hier op de hoek van het perceel is een open inkomplein voorzien, waardoor het achterliggend gebouw een duidelijke aanwezigheid krijgt vanop straatzijde. 

Gekeken vanop dit open inkomplein ontstaan er twee circulatie wegen: één voor de voetgangers en de andere voor automobilisten. De voetgangers worden via een uitnodigende licht hellende brug over een open parking tot een half overdekt voorplein geleid. Dit is het voorplein van het gebouw. De bezoekers die met een wagen komen dalen zachtjes af in een open landschappelijke parking en komen dan via een buitentrap op ditzelfde voorplein.  

De licht hellende voetgangsbrug wordt gerealiseerd uit een betonnen structuur met rode pigmenten. Deze rode kleur dient als rode loper en zal ook deels binnen het gebouw worden doorgetrokken zodat er een duidelijke richtingwijzer voor het ontwerp ontstaat.

Eenmaal de voetgangersbrug over komt men aan de hoofdtoegang van het gebouw. Hier treedt men het gebouw binnen waar men direct geleid wordt tot de centrale balie. Hier krijgt de bezoeker ook zicht tot een open tribune en een grote open polyvalente ruimte, die dankzij zijn flexibele wanden kan omgevormd worden tot een eetzaal of dergelijke. Verder achterliggend bevindt zich een keuken, sanitaire ruimtes en enkele technische ruimtes.

Dankzij de slimme uitzetting van niveaus krijgt men zowel vanuit de tribune als vanuit de grote open polyvalente zaal een mooi landschappelijk zicht over de groene omgeving. 

Vanuit de tribune krijgt men toegang tot het hogerop gelegen volume. Dit volume kan gelezen worden als een transparant uitkragend volume waarbij de kantoren voor de vier teams worden voorzien. Dit niveau is het hoogst gelegen niveau voor het ontwerp en sluit netjes aan bij het gelijkvloers van het villa. Het is op dit knooppunt dat een ruime bemeten circulatieruimte met hoekjes voor ontmoeting, een telefoongesprek, een rustmoment zich kan plaatsvinden. 

Op de twee verdiepingen In de  bestaande villa worden de administratieve functies voorzien alsook zetelt de directie zich op deze plek. 

info

client
Pleegzorg Leuven
location
Leuven - Vlaams Brabant
surface
3000 m²
procedure
Competition
period
2017
phase
Not selected
team
ZAmpone architectuur - BAS - RCR studiebureau - Daidalos Peutz