House Fierens

  • 0916 Fie Web 13
  • 0916 Fie Web 12
  • 0916 Fie Web 11
  • 0916 Fie Web 10
  • 0916 Fie Web 09
  • 0916 Fie Web 08
  • 0916 Fie Web 05
  • 0916 Fie Web 04
  • 0916 Fie Web 03
  • 0916 Fie Web 02
  • 0916 Fie Web 01
0916 Fie Web 01 0916 Fie Web 02 0916 Fie Web 03 0916 Fie Web 04 0916 Fie Web 05 0916 Fie Web 08 0916 Fie Web 09 0916 Fie Web 10 0916 Fie Web 11 0916 Fie Web 12 0916 Fie Web 13
  • 0916 Fie Web 01
  • 0916 Fie Web 02
  • 0916 Fie Web 03
  • 0916 Fie Web 04
  • 0916 Fie Web 05
  • 0916 Fie Web 08
  • 0916 Fie Web 09
  • 0916 Fie Web 10
  • 0916 Fie Web 11
  • 0916 Fie Web 12
  • 0916 Fie Web 13

info

client
Fierens - Vandersypen
location
Lubbeek
surface
150 m²
period
2009 - 2013
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - Robrecht De Keersmaecker
press
INNOVATE.IN.ARCHITECTURE.05

Description

  • nl
  • fr
  • en

Een smalle bouwgrond aan de voet van een heuvel, vooraan raast verkeer, achteraan verstilt een prachtig uitzicht. Dat was het gegeven. Een compacte woning voor een gezin met twee kinderen binnen een beperkt budget de vraag.

Op een zwarte sokkel troont het archetype van een huis. Sculpturaal en speels lopen dak en gevel naadloos in elkaar over. De vormelijke outcome van de keuze voor een dubbele bouwmethode. Een zeer goed geïsoleerde betonnen kuip, massief en inert, als basis voor een lichte houtskeletbouw creëert een laagenergiewoning.

De bekleding met tegelpannen in diverse rood-bruin tinten lijkt vanbuiten schijnbaar willekeurig onderbroken door ramen. Zij verraden echter een doordachte spiraalsgewijze aaneenschakeling van functies waarbij de pure circulatieruimtes tot een minimum herleid zijn. Daardoor blijft de woning compact en ademt binnenin de weidsheid uit van het achterliggende landschap.

De kinderslaapkamers liggen deels onder het maaiveld en zijn voorzien van daglicht door een cour anglaise. Enkele treden hoger liggen de master bedroom en de badkamer. Nog een paar tredes hoger kook je zo goed als in de tuin, vanwaar je doorklimt naar de leefruimte die met z’n anderhalve meter ten opzicht van het maaiveld, in de voorgevel het goede wonen verklapt. Als sluitstuk het bureau, dat als een mezzanine boven keuken en berging meegeniet van de tuin. 

info

client
Fierens - Vandersypen
location
Lubbeek
surface
150 m²
period
2009 - 2013
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - Robrecht De Keersmaecker
press
INNOVATE.IN.ARCHITECTURE.05