House Timmermans

  • 0805 Tim Web 14
  • 0805 Tim Web 13
  • 0805 Tim Web 12
  • 0805 Tim Web 11
  • 0805 Tim Web 10
  • 0805 Tim Web 09
  • 0805 Tim Web 08
  • 0805 Tim Web 07
  • 0805 Tim Web 06
  • 0805 Tim Web 05
  • 0805 Tim Web 04
  • 0805 Tim Web 03
  • 0805 Tim Web 02
  • 0805 Tim Web 01
  • 0805 Tim Web 00
0805 Tim Web 00 0805 Tim Web 01 0805 Tim Web 02 0805 Tim Web 03 0805 Tim Web 04 0805 Tim Web 05 0805 Tim Web 06 0805 Tim Web 07 0805 Tim Web 08 0805 Tim Web 09 0805 Tim Web 10 0805 Tim Web 11 0805 Tim Web 12 0805 Tim Web 13 0805 Tim Web 14
  • 0805 Tim Web 00
  • 0805 Tim Web 01
  • 0805 Tim Web 02
  • 0805 Tim Web 03
  • 0805 Tim Web 04
  • 0805 Tim Web 05
  • 0805 Tim Web 06
  • 0805 Tim Web 07
  • 0805 Tim Web 08
  • 0805 Tim Web 09
  • 0805 Tim Web 10
  • 0805 Tim Web 11
  • 0805 Tim Web 12
  • 0805 Tim Web 13
  • 0805 Tim Web 14

info

client
Timmermans
location
Vossem - Tervuren
surface
150 m²
period
2008 - 2011
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - ir. arch. Jo Deflander
photography
Yvan De Saedeleer
press
Het Nieuwsblad | Interieur

Description

  • nl
  • fr
  • en

Een driegevelwoning compact houden ondanks het stedenbouwkundig voorschrift om aan te sluiten bij het gabarit van het naburige pand.
ZAmpone laat het profiel van de nieuwbouw links aansluiten bij de buren, rechts maakt het dak  een duik naar beneden. Deze ingreep maakt voor- en zijgevel evenwaardig interessant voor het straatbeeld. Binnen ontstaat op slechts 145m2 een zeer ruimtelijk gevoel dat hier en daar een duik in geborgenheid neemt.

De grote hoogteverschillen, kenmerkend voor de streek rond Vossem vormen een tweede uitdaging. Het straatniveau ligt twee meter lager dan de tuin van het perceel. Dit gegeven inspireert tot een bel etagewoning met split levels. Een groot zwevend terras verbindt leefruimtes met tuin. De slaapvertrekken zijn half ingegraven en krijgen licht via de zijgevel. 

De open zitplaats vooraan werd bijna een meter hoger voorzien dan de aanpalende keuken zodat je uitzicht over het landschap verder reikt. De lichtinval is royaal, 's ochtends door het karakteristiek, diep in de gevel verzonken raam aan de voorzijde, 's avonds door het grote raam aan de achterzijde.
Momenteel wordt er geslapen op het gelijkvloers, geleefd op de eerste en gewerkt op de tweede, open verdieping. Op vraag van de bouwheer kunnen woon- en werkruimte makkelijk omgewisseld worden zonder grote bouwwerken zodat werk en leven duidelijker gescheiden zijn en er meer privacy ontstaat.

Sfeer buiten: leien leggen het dak, zink plooit de zichten.
Wit en gesmoorde eik binnen: vloeren en vlakken lopen in mekaar over, net zoals functies en fases in het leven.

Een gemengde constructie van klassieke massiefbouw en een houten dakconstructie met doorgedreven isolatie en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, tilt deze woning op tot de laag-energiestandaard.

info

client
Timmermans
location
Vossem - Tervuren
surface
150 m²
period
2008 - 2011
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - ir. arch. Jo Deflander
photography
Yvan De Saedeleer
press
Het Nieuwsblad | Interieur