House Vermaelen

  • 0304 Ver Web 14
  • 0304 Ver Web 13
  • 0304 Ver Web 12
  • 0304 Ver Web 11
  • 0304 Ver Web 10
  • 0304 Ver Web 9
  • 0304 Ver Web 6
  • 0304 Ver Web 5
  • 0304 Ver Web 4
  • 0304 Ver Web 1
  • 0304 Ver Web 3
  • 0304 Ver Web 2
  • 0304 Ver Web 7
  • 0304 Ver Web 8
0304 Ver Web 8 0304 Ver Web 7 0304 Ver Web 2 0304 Ver Web 3 0304 Ver Web 1 0304 Ver Web 4 0304 Ver Web 5 0304 Ver Web 6 0304 Ver Web 9 0304 Ver Web 10 0304 Ver Web 11 0304 Ver Web 12 0304 Ver Web 13 0304 Ver Web 14
  • 0304 Ver Web 8
  • 0304 Ver Web 7
  • 0304 Ver Web 2
  • 0304 Ver Web 3
  • 0304 Ver Web 1
  • 0304 Ver Web 4
  • 0304 Ver Web 5
  • 0304 Ver Web 6
  • 0304 Ver Web 9
  • 0304 Ver Web 10
  • 0304 Ver Web 11
  • 0304 Ver Web 12
  • 0304 Ver Web 13
  • 0304 Ver Web 14

info

client
Vermaelen - Mans
location
Werchter
surface
230 m²
period
2003 - 2006
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - ir. arch. Jo Deflander
press
Bouwen en Wonen
Eternit - publicity campagne
A+D Magazine

Description

  • nl
  • fr
  • en

De voorgevel van de linkerbuur ligt dicht tegen de straat, de achtergevel van de rechterbuur ligt zowat dertig meter dieper. ZAmpone neemt deze assen te baat als voor- en achterzijde van een nieuwbouw met uitzonderlijke bouwdiepte.

Een licht hellend en langgerekt volume, een rechtlijnige gradient van publiek naar privé, van praktijkruimte naar woonvertrekken, opent zich als een trechter naar het achterliggende natuurlandschap.

Subtiele happen uit wat een monoliet lijkt. Een koepel licht de voordeur gastvrij op. Een patio met waterpartij stileert de grens tussen privé en publiek en brengt onverwacht helderheid in het hart van de circulatieruimte.

Het woongedeelte krijgt een split level met een halfverzonken slaapverdieping en een bel etage met keuken en leefruimte. Door de ramen in de slaapkamers net boven het het maaiveld te plaatsen, kijk je naar de tuin alsof je op je buik in het gras ligt. Vanuit de zithoek zwevend boven de tuin reikt het uitzicht verder, dieper de Demervallei in.

De overdekking van het zwevende terras, biedt schaduw aan deze zuidgevel.

Constructief een combinatie: een betonnen kuip verleent de halfverzonken vertrekken een aangename constante temperatuur, voor het terras werd dan weer voor klassieke massiefbouw en een staalskelet geopteerd. Visueel één stijgende lijn, getekend in donkere leien.

DownloadDownload projectsheet

info

client
Vermaelen - Mans
location
Werchter
surface
230 m²
period
2003 - 2006
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - ir. arch. Jo Deflander
press
Bouwen en Wonen
Eternit - publicity campagne
A+D Magazine