Doctor's practice 't Zwaantje

  • 1906 Zwa Save For Web Plannen 3
  • 1906 Zwa Save For Web Plannen 4
  • 1906 Zwa Save For Web Plannen 2
  • 1906 Zwa Save For Web Plannen 1
  • 1906 Zwa Save For Web 3
  • 1906 Zwa Save For Web 2
  • 1906 Zwa Save For Web 1
  • 1906 Zwa Save For Web 5
  • 1906 Zwa Save For Web 4
1906 Zwa Save For Web 4 1906 Zwa Save For Web 5 1906 Zwa Save For Web 1 1906 Zwa Save For Web 2 1906 Zwa Save For Web 3 1906 Zwa Save For Web Plannen 1 1906 Zwa Save For Web Plannen 2 1906 Zwa Save For Web Plannen 4 1906 Zwa Save For Web Plannen 3
  • 1906 Zwa Save For Web 4
  • 1906 Zwa Save For Web 5
  • 1906 Zwa Save For Web 1
  • 1906 Zwa Save For Web 2
  • 1906 Zwa Save For Web 3
  • 1906 Zwa Save For Web Plannen 1
  • 1906 Zwa Save For Web Plannen 2
  • 1906 Zwa Save For Web Plannen 4
  • 1906 Zwa Save For Web Plannen 3

info

client
BV ’t Zwaantje
location
Tildonk
surface
250 m² m²
period
2019 - …
phase
Execution
team
ZAmpone architectuur - Arkana nv

Description

  • nl
  • fr
  • en

Door de groei van hun praktijk gingen de artsen van het ’t Zwaantje op zoek naar een nieuwe locatie. Die vonden ze niet ver bij hun vandaan. In dezelfde straat kochten ze de bouwgrond naast feestzaal ‘Familia’.

Door de strenge stedenbouwkundige eisen wordt de nieuwbouw redelijk diep op de site ingepland. Op deze manier is er voldoende ruimte voor het gevraagd aantal parkeerplaatsen. Vooraan worden rijk begroeide taluds aangebracht en het rechtergedeelte van de voorgevel wordt ingericht als groengevel. Zo wordt er naast de parking ook maximaal groen in het straatbeeld geïntegreerd.

In de nieuwe praktijk staan licht, warmte en zuiverheid centraal. Volumetrisch kunnen we het gebouw opsplitsen in twee delen. Het eerste volume heeft 2 verdiepen met een driehoekig grondplan grenzend aan de Familia. Het tweede volume heeft slechts 1 verdiep en een rechthoekig grondplan. Het dak van dat laatste gaat schuin omhoog om zo voldoende licht te vangen.

De patiënten betreden de praktijk onder een grote glazen luifel gedragen door gelamelleerde liggers die doorlopen van binnen naar buiten. Door de driehoekige vorm van het volume spreiden de balken zich als een waaier uit. Hierdoor is het mogelijk om overdekt fietsen te kunnen plaatsen en binnen te komen. De patiënten kunnen tijdens het wachten, genieten van een ruime en lichte wachtzaal waaraan de balie zit gekoppeld. Deze ruimte is gescheiden van de kabinetten door een wijde gang. Op deze manier is er een duidelijke en praktische organisatie en wordt de privacy van de patiënten gewaarborgd. De kabinetten zelf zijn smalle lange ruimtes en door de riante hoogte zeer licht. Het kleine tweede verdiep is enkel toegankelijk voor het personeel.

De artsenpraktijk is opgebouwd in houtskelet. Arkana en Zampone architectuur werkten samen het gebouw zo energiezuinig mogelijk uit. De duurzaamheid werd op meerdere vlakken uitgedacht: optimale isolatie, luchtdichtheid, gecontroleerd ventileren, zonnewinst en zonnewering, verwarmingstechnieken, regenwaterrecuperatie en hernieuwbare energie dmv PV panelen.

Zowel binnen als buiten wordt er gekozen voor warme en lichte materialen met een fris kleuraccent.

info

client
BV ’t Zwaantje
location
Tildonk
surface
250 m² m²
period
2019 - …
phase
Execution
team
ZAmpone architectuur - Arkana nv