Impasse verte

  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0008 Plan 5
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0007 Plan 4
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0006 Plan 3
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0005 Plan 2
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0004 Plan 1
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0003 Plan 0
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0002 Snede 3
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0001 Snede 2
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0000 Snede 1
  • 2001 Mar Save For Web Afb 0000 Laag 8
  • 2001 Mar Save For Web Afb 0002 Laag 6
  • 2001 Mar Save For Web Afb 0001 Laag 7
  • 2001 Mar Save For Web Afb 0003 Laag 5
  • 2001 Mar Save For Web Afb 0004 Laag 3
2001 Mar Save For Web Afb 0004 Laag 3 2001 Mar Save For Web Afb 0003 Laag 5 2001 Mar Save For Web Afb 0001 Laag 7 2001 Mar Save For Web Afb 0002 Laag 6 2001 Mar Save For Web Afb 0000 Laag 8 2001 Mar Save For Web Plannen 0000 Snede 1 2001 Mar Save For Web Plannen 0001 Snede 2 2001 Mar Save For Web Plannen 0002 Snede 3 2001 Mar Save For Web Plannen 0003 Plan 0 2001 Mar Save For Web Plannen 0004 Plan 1 2001 Mar Save For Web Plannen 0005 Plan 2 2001 Mar Save For Web Plannen 0006 Plan 3 2001 Mar Save For Web Plannen 0007 Plan 4 2001 Mar Save For Web Plannen 0008 Plan 5
  • 2001 Mar Save For Web Afb 0004 Laag 3
  • 2001 Mar Save For Web Afb 0003 Laag 5
  • 2001 Mar Save For Web Afb 0001 Laag 7
  • 2001 Mar Save For Web Afb 0002 Laag 6
  • 2001 Mar Save For Web Afb 0000 Laag 8
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0000 Snede 1
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0001 Snede 2
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0002 Snede 3
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0003 Plan 0
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0004 Plan 1
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0005 Plan 2
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0006 Plan 3
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0007 Plan 4
  • 2001 Mar Save For Web Plannen 0008 Plan 5

info

client
Grondregie van de stad Brussel
location
Brussels
surface
Built surface: 945 m² - Outer surface: 1 020 m² m²
period
2020
phase
Competition – 2nd place
team
ZAmpone architectuur - Burobill

Description

  • nl
  • fr
  • en

De opdracht beschrijft het ontwerp van 5 sociale appartementen en 4 transitwoningen.

Geschiedenis

De site is gelegen in de Marollenwijk, een van de oudste buurten van de stad Brussel. Vanaf de 18e eeuw worden de overgebleven gronden en de tuinen van de burgerhuizen ingepalmd voor de bouw van arbeidershuisjes, geprangd langs een massa doodlopende straatjes, impasses genaamd. Tot 1955 was ook op de site van dit wedstrijdontwerp zo’n impasse aanwezig: de Impasse des Merciers/Kramersgang.

In de 19e eeuw breken de grote saneringwerkzaamheden aan in de hele vijfhoek van Brussel. De Marollenwijk ontsnapt niet aan die golf van modernisering. Een zeer groot aantal van de impasses verdwijnt.

Het verhaal van de verdwenen impasse vonden wij als ontwerpteam, tv BUROBILL + ZAmpone architectuur, een boeiende achtergrond om ons ontwerp op te enten en de site terug een eigen identiteit te geven. In dit wedstrijdontwerp herstellen wij de oorspronkelijke impasse op een hedendaagse manier. Hierbij wordt ook een antwoord op de historische problematiek van de oude impasses enerzijds en het gebrek aan licht en lucht in de grotere projecten (na de saneringswerkzaamheden) anderzijds.

Site

Het perceel kan opgesplitst worden in meerdere deelgebieden met elk hun eigen karakter: deel A is volledig bebouwd en wordt ingenomen door kantoren en werkplaatsen van het OCMW, deel B is een lange, smalle onbebouwde strook, eigendom van de Stad Brussel, deel c is een binnengebied dat momenteel gebruikt wordt als speelplaats van de kleuterschool en deel D is het dak van de halfondergrondse slaapzaal.

Circulatie

Oorspronkelijk was er slechts 1 toegangspoort tot de Impasse des Merciers. In ons ontwerp creëren we twee toegangen tot de site met elk een heel eigen karakter. Op deze manier kan iedereen onafhankelijk en in de juiste sfeer binnenkomen.

Enerzijds is er de grote poort die toegang geeft tot de gelijkvloerse verdieping. Dit gebied wordt als publieke zone beschouwd, als een verlengde van de Hoogstraat. Deze ruimte krijgt vorm door een ritmisch spel van betonnen bogen, wat verwijst naar de vormgeving van de historische impasses. Vanuit de bloembakken worden klimplanten begeleid die op de boogvormen groeien. Dit zorgt voor een groene gelaagdheid, maar zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijkheid en aan het doorzicht door de impasse. Deze publieke groene ruimte biedt rust door zijn beslotenheid. Ze is integraal toegankelijk en bereikbaar door de brandweer. De speelruimte achteraan wordt naar een hoger niveau getild. Zowel letterlijk als inhoudelijk. We stijgen een halve meter t.o.v. het originele niveau. Hierdoor vloeit de impasse moeiteloos over in de speelplaats van de school.

Anderzijds is er de circulatie voor de bewoners van de appartementen en de transitwoningen. Zij kunnen aan de straatzijde onder het kleine ingangsportiek de helling naar boven nemen. Deze is afgesloten met een hekwerk dat zorgt dat enkel bewoners dit deel van de circulatie kunnen betreden. De helling stijgt tot op het dak van de half ondergrondse slaapzaal. Hier bevindt zich een ruime fietsen- en buggyberging. Vanaf hier kan men een monumentale trap omhoog nemen die uitgeeft op een gemeenschappelijke groene ruimte. Dit ‘plein’ fungeert enerzijds als een ontmoetingsruimte voor de bewoners en anderzijds als de verdeler naar de verschillende bouwblokken. De plek nodigt uit om te zitten en kan eventueel zelfs aanzetten tot een kleine bbq. Het onderste appartement en de transitwoningen liggen op hetzelfde niveau als dit plein en zijn bereikbaar via een passerelle. De bewoners van de 4 bovenste appartementen nemen vanop dit niveau een trap die uitgeeft op de patio/binnenplein op het dak van het OCMW. Alle appartementen die hieromheen liggen hebben hun voordeur aan dit plein om zo een nieuwe sociale cohesie te bewerkstelligen tussen de bewoners van deze site.

Er wordt geen lift voorzien omdat alle voordeuren zich op niveau +3 ten opzichte van het straatniveau bevinden. Enerzijds geeft dit een besparing op kost en onderhoud, anderzijds werkt dit de sociale cohesie in de hand. Er ontstaat meer kans op toevallige, kleine ontmoetingen van bewoners.

Materialiteit

De kwaliteit van het project wordt versterkt door doordacht materiaalgebruik. De voorgevel is enerzijds opgebouwd uit donker groene tegeltjes (links) en anderzijds door een licht grijze baksteen die verticaal geplaatst wordt (rechts). Door deze volumes op te splitsen wordt de verticaliteit van de gevel versterkt. De grote houten ramen zorgen voor veel licht in de woningen en stralen een warm gevoel uit. De bogen onderaan bestaan uit licht groen beton. De helling wordt uitgevoerd in donker roze beton. Deze kleur komt ook terug in de balustrade van zowel de helling als van de terrassen. We kiezen resoluut voor duurzame en warme materialen die gebruiksvriendelijk zijn. In de buitenruimtes (impasse, speelplaats, daktuinen) creëren we telkens een uitgesproken groen karakter.

info

client
Grondregie van de stad Brussel
location
Brussels
surface
Built surface: 945 m² - Outer surface: 1 020 m² m²
period
2020
phase
Competition – 2nd place
team
ZAmpone architectuur - Burobill