Nurseries + Social Housing Liedekerkestraat

  • 1412 Jos Web 16
  • 1412 Jos Web 15
  • 1412 Jos Web 14
  • 1412 Jos Web 13
  • 1412 Jos Web 12
  • 1412 Jos Web 11
  • 1412 Jos Web 10
  • 1412 Jos Web 09
  • 1412 Jos Web 08
  • 1412 Jos Web 07
  • 1412 Jos Web 06
  • 1412 Jos Web 05
  • 1412 Jos Web 04
  • 1412 Jos Web 03
  • 1412 Jos Web 02
  • 1412 Jos Web 01
1412 Jos Web 01 1412 Jos Web 02 1412 Jos Web 03 1412 Jos Web 04 1412 Jos Web 05 1412 Jos Web 06 1412 Jos Web 07 1412 Jos Web 08 1412 Jos Web 09 1412 Jos Web 10 1412 Jos Web 11 1412 Jos Web 12 1412 Jos Web 13 1412 Jos Web 14 1412 Jos Web 15 1412 Jos Web 16
  • 1412 Jos Web 01
  • 1412 Jos Web 02
  • 1412 Jos Web 03
  • 1412 Jos Web 04
  • 1412 Jos Web 05
  • 1412 Jos Web 06
  • 1412 Jos Web 07
  • 1412 Jos Web 08
  • 1412 Jos Web 09
  • 1412 Jos Web 10
  • 1412 Jos Web 11
  • 1412 Jos Web 12
  • 1412 Jos Web 13
  • 1412 Jos Web 14
  • 1412 Jos Web 15
  • 1412 Jos Web 16

info

client
Municipal Sint-Joost-ten-Node
location
Sint-Joost-ten-Node
surface
1300 m²
procedure
Design & Build competition - 1st prize
period
2014 - 2017
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - Peritas - De Coninck
photography
Tim Van De Velde

Description

  • nl
  • fr
  • en

Sint-Joost-ten-Node, dens en druk en divers.
Een design en build-opdracht van de gemeente in het kader van een duurzaam wijkcontract laat een al even dens programma uittekenen op een terrein in het centrum dat vrijkomt na de sloop van drie bouwvallige woningen: een nederlandstalig kinderdagverblijf met 24 kindplaatsen, een franstalig kinderdagverblijf met 18 kindplaatsen , één integraal toegankelijk appartement (PBM), twee één-slaapkamerappartementen en een drie-slaapkamerappartement.

Buurtbewoners weten het en weten ervan te genieten, het Liedekerkepark als enige groene long in dat centrum. Een eerste lijn in het ontwerp verbindt die al te goed verborgen oase met de straat en organiseert het nieuwe complex. Links van de binnenstraat kijkt het onthaal van de Franstalige crèche als een cockpit toe op het straatgebeuren.’s Avonds en in het weekend waakt het PBM aan de linkerkant.

Op het eerste en tweede verdiep komt de Nederlandstalige crèche met grote ramen aan de straatzijde en speelterrassen met zicht op het park aan de achterzijde.
Een open trappenhal aan de straatzijde leidt naar een passerelle op de derde verdieping met drie deuren naar drie lichte appartementen. Hoog en rustig, compact en licht. Terrassen als voortuintjes.
Het grootste appartement krijgt een dakterras waarvan de meeste Brusselaars alleen maar kunnen dromen, de twee andere ruime terrassen turen in de boomkruinen van het park.

Communautaire eigenaardigheden zoals aparte liften voor de kinderdagverblijven worden gerationaliseerd. Een specifiek ontwikkeld informatica-programma maakt het delen van de lift mogelijk en drukt bovendien de onderhoudskosten.

Een huizenblok rondwandelen met een bende kleuters doe je niet zomaar eventjes. Het had heel wat voeten in de aarde om stedenbouw te overtuigen om een deur van de crèche naar het park toe te laten. Nu lopen ze alle 18 bij de minste zonnestraal recht het park in via hun eigen entrée privé.

info

client
Municipal Sint-Joost-ten-Node
location
Sint-Joost-ten-Node
surface
1300 m²
procedure
Design & Build competition - 1st prize
period
2014 - 2017
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - Peritas - De Coninck
photography
Tim Van De Velde