Nursery Le Bocage

  • 1309 Boc Web 12
  • 1309 Boc Web 11
  • 1309 Boc Web 10
  • 1309 Boc Web 09
  • 1309 Boc Web 08
  • 1309 Boc Web 07
  • 1309 Boc Web 06
  • 1309 Boc Web 03
  • 1309 Boc Web 02
  • 1309 Boc Web 01
1309 Boc Web 01 1309 Boc Web 02 1309 Boc Web 03 1309 Boc Web 06 1309 Boc Web 07 1309 Boc Web 08 1309 Boc Web 09 1309 Boc Web 10 1309 Boc Web 11 1309 Boc Web 12
  • 1309 Boc Web 01
  • 1309 Boc Web 02
  • 1309 Boc Web 03
  • 1309 Boc Web 06
  • 1309 Boc Web 07
  • 1309 Boc Web 08
  • 1309 Boc Web 09
  • 1309 Boc Web 10
  • 1309 Boc Web 11
  • 1309 Boc Web 12

info

client
Municipal Anderlecht
location
Anderlecht - Brussels
surface
1600 m²
procedure
Competition - not selected
period
2013
phase
Not selected

Description

  • nl
  • fr
  • en

Gemeente Anderlecht wil kinderdagverblijf Le Bocage renoveren en op passiefniveau brengen. Hiervoor wordt een wedstrijd uitgeschreven.
ZAmpone formuleert een antwoord dat berust op volgende pijlers:

We zijn ervan overtuigd dat een renovatie van de oude gebouwen in combinatie met de vraag voor een laag-energetisch geheel in dit geval contradictorisch is.

Voor een toekomstgericht kinderdagverblijf suggereren we renovatie van het historisch geklasseerde pand, afbraak van het allegaartje achterin en bouw van een nieuw volume. Het wordt een energetisch hybride geheel waarin volledige passiefbouw enkel haalbaar is in de leefgroepen.

Voor de inplanting van de nieuwbouw willen we de uitgangspunten van het wijkcontract opnemen en zelfs versterken. Een muur zondert de bestaande crèche volledig af van de, nochtans groene, zone waarin ze ligt. Een vervaging tussen privé en openbaar domein en de integratie van de groene shortcut in de inplanting, zullen zorgen voor een win-win: de opwaardering en heropleving van de groene restruimte en een afwisselend schouwspel voor het kinderdagverblijf. 

Het 18de-eeuwse pand aan de straatzijde wordt gerenoveerd en herbergt een wasserette en een keuken voor alle Anderlechtse crèches. De gelijkvloerse verdieping wordt uitgerokken tot een balk richting de groene achterzijde: een publieke toegang die bereikbaar is vanuit alle zijden van de site. Deze massieve betonnen koker met circulatie- en polyvalente ruimten werkt als connector en thermische buffer tussen het gerenoveerde voorgebouw en de passiefconstructie van de leefgroepen. Deze laatste zijn, al even leesbaar, in 3 gestapelde balken ondergebracht. De volle houtconstructies hangen aan de betonnen koker.

Door geschrankt te stapelen, krijgt elke leefgroep een eigen speelzone in open lucht, soms op de grond, soms op een dak, nu eens overdekt, dan weer in de boomkruinen. Circulatieruimten worden bewust ruim voorzien om een open en informeel contact te stimuleren.

Boogvormige raamopeningen en daklichten zorgen voor overvloedig daglicht en dynamiek. Zonlicht en warmte worden ingenieus opgenomen en gebruikt. Door afwisselende uitzichten op het publieke groen te creëren, vergroot niet alleen de sociale binding maar ook het verantwoordelijkheidsgevoel naar de openbare ruimte toe.

Een eerlijke globale kostenraming doet ons stellen dat het gewenste programma te groot is voor het vooropgestelde budget: zoals bij de meeste bouwprocessen zijn de wensen groter dan de financiële mogelijkheden, en dienen er keuzes te worden gemaakt. Op het vlak van architecturale kwaliteit, verhoudingen van de ruimten, zowel onderling als ten aanzien van de omgeving, en ook op vlak van thermische kwaliteiten van het gebouw hebben we geen enkele toegeving gedaan omdat dit zou resulteren in een minder goed gebouw. Voor de binnen afwerking en de technische installaties zijn we uitgegaan van een duurzame en degelijke soberheid.

Een ambitieus antwoord keert een vraag binnenste buiten.

DownloadDownload projectsheet

info

client
Municipal Anderlecht
location
Anderlecht - Brussels
surface
1600 m²
procedure
Competition - not selected
period
2013
phase
Not selected