Nursery Robbedoes

  • 1113 Rob Web 16
  • 1113 Rob Web 15
  • 1113 Rob Web 14
  • 1113 Rob Web 13
  • 1113 Rob Web 12
  • 1113 Rob Web 11
  • 1113 Rob Web 10
  • 1113 Rob Web 08
  • 1113 Rob Web 07
  • 1113 Rob Web 06
  • 1113 Rob Web 05
  • 1113 Rob Web 04
  • 1113 Rob Web 03
  • 1113 Rob Web 02
  • 1113 Rob Web 01
1113 Rob Web 01 1113 Rob Web 02 1113 Rob Web 03 1113 Rob Web 04 1113 Rob Web 05 1113 Rob Web 06 1113 Rob Web 07 1113 Rob Web 08 1113 Rob Web 10 1113 Rob Web 11 1113 Rob Web 12 1113 Rob Web 13 1113 Rob Web 14 1113 Rob Web 15 1113 Rob Web 16
  • 1113 Rob Web 01
  • 1113 Rob Web 02
  • 1113 Rob Web 03
  • 1113 Rob Web 04
  • 1113 Rob Web 05
  • 1113 Rob Web 06
  • 1113 Rob Web 07
  • 1113 Rob Web 08
  • 1113 Rob Web 10
  • 1113 Rob Web 11
  • 1113 Rob Web 12
  • 1113 Rob Web 13
  • 1113 Rob Web 14
  • 1113 Rob Web 15
  • 1113 Rob Web 16

info

client
vzw KDV Lutgardisschool Elsene
location
Schaarbeek - Brussels
surface
1133 m²
period
2013 - ...
phase
Exterior site construction
team
ZAmpone architectuur - Util - BEC
artwork
Jan De Wachter & TC PLUS

Description

  • nl
  • fr
  • en

Het begon met een kleine opdracht…
ZAmpone wordt gevraagd om het betonrot in de voorgevel van kinderdagverblijf Robbedoes in Schaarbeek aan te pakken. Om de renovatie van de betonpanelen te financieren, moet de capaciteit van de crêche stijgen van 48 naar 82 kinderen.
De site wordt verder bevolkt door de 200 leerlingen van de lagere school en de vijf zusters die het klooster beredderen.

In het bestaande kinderdagverblijf voorziet ZAmpone voornamelijk logistieke functies: een inkomsas met koetsenberging, een onthaal en een trap naar de binnenspeelplaats. De trap wordt speeltuig wordt uitkijkpost. Wie wil er dan nog een lift nemen? De nooduitgang voor de babygroep wordt groots vormgegeven:een amfitheater waar ook openluchtles tot de mogelijkheden behoort.

Een nieuwbouw voor de vier leefgroepen, zonder speelruimte van de lagere school in te palmen
Een nieuwbouw in de kloostertuin, halfondergronds, die extra speelruimte biedt!
De grote niveauverschillen van de site inspireren om in de helling te bouwen waardoor het dak zich ontplooit als een heuvelachtig speellandschap voor de scholieren.
School en kinderdagverblijf lopen in mekaar over, leeftijden leren van mekaar.

De leefgroepen liggen 2 aan 2 geschakeld. De volledige oppervlakte is éénduidig vormgegeven onder één groot dak maar schuifwanden maken compartimentering van zowel speel- als circulatieruimten mogelijk en makkelijk. Eén lange speelstraat of knusse vertelkamers.
De wand uitkijkend op het groene talud is volledig beglaasd. In het raakvlak van twee leefgroepen worden de transparante geveldelen omhooggetrokken tot een spitse dakvorm, waardoor natuurlijk daglicht de ruimte overvloedig binnen stroomt. Op die manier worden grote zichtkokers gecreëerd die de tuin en de speelplaats met haar statige kastanjebomen prachtig kadreren.
In de lichte, ruime leefgroepen waan je je nergens ‘ondergronds’. Niet enkel de ruimtewinst van deze topologisch geïnspireerde gelaagdheid is groot. De massieve betonnen kuip, de extralarge betonnen dakplaat slash speelplaats, de wanden in plankjesbeton: ook de energetische voordelen zijn legio.

Algauw volgt een nieuwe opdracht op dezelfde site…
Tussen de puntige dakvlakken wordt, in samenwerking met ingenieursbureau UTIL, een origamivormige luifel opgetrokken die een stukje speelplaats overvleugeld en de school zodoende bijkomende overdekte speelruimte biedt.

De samenwerking met de school, met de zusters, met de crêche verloopt vlot, de projecten vinden grote bijval, de vraag blijft uitbreiden…
ZAmpone zal het klooster omvormen tot school en de sportzaal verviervoudigen in oppervlakte.
Het nieuwe kinderdagverblijf zorgde reeds voor een verbinding tussen straat en kloostertuin. Eveneens op het programma: de heraanleg van die kloostertuin. ZAmpone’s sterkte als multidisciplinair team maakt dat uiteindelijk de ganse site even gelaagd als geïntegreerd volgens eenzelfde filosofie kan vormgegeven worden.

info

client
vzw KDV Lutgardisschool Elsene
location
Schaarbeek - Brussels
surface
1133 m²
period
2013 - ...
phase
Exterior site construction
team
ZAmpone architectuur - Util - BEC
artwork
Jan De Wachter & TC PLUS