Nursing Home Zonnelied

  • 1409 Zon Web 07
  • 1409 Zon Web 06
  • 1409 Zon Web 05
  • 1409 Zon Web 04
  • 1409 Zon Web 03
  • 1409 Zon Web 02
  • 1409 Zon Web 01
  • 1409 Zon Web 00
1409 Zon Web 00 1409 Zon Web 01 1409 Zon Web 02 1409 Zon Web 03 1409 Zon Web 04 1409 Zon Web 05 1409 Zon Web 06 1409 Zon Web 07
  • 1409 Zon Web 00
  • 1409 Zon Web 01
  • 1409 Zon Web 02
  • 1409 Zon Web 03
  • 1409 Zon Web 04
  • 1409 Zon Web 05
  • 1409 Zon Web 06
  • 1409 Zon Web 07

info

client
Zonnelied vzw
location
Eizeringen - Lennik
surface
2200 m²
procedure
Competition - 1st prize
period
2014 - ...
phase
In progress
team
ZAmpone architectuur - MADAM architectuur - Util - Peritas

Description

  • nl
  • fr
  • en

Campus Eizeringen in Lennik. Een weidse site bovenaan een helling in hartje Pajottenland, een bucolisch zicht op de vallei met boomgaarden. Een school in het oude kloostergebouw, een voor- en naschoolse opvang en een nieuwbouw, een dagcentrum en -opvang van Zonnelied bevolken de campus.

De initiële wedstrijdvraag van Zonnelied vzw betrof een residentiële woonvorm voor 18 meervoudig zwaar gehandicapten. Al gauw verdubbelde de vraag: 2 leefgroepen voor mentaal en licht fysisch gehandicapten moesten eveneens hun stek krijgen op de site.

Het bestaande allegaartje van gebouwen met verschillende schaal en stijl en versnipperde inplanting leest chaotisch. De oude kloostermuur omarmt de ganse campus en is het bindende element en bepalend voor het zicht van de omwonenden. Dwars over het domein loopt een verbindingsweg die door de dorpelingen als sluikweg gebruikt wordt. Bouwen voor deze specifieke doelgroep vraagt een klemtoon op rust, het reduceren van ongewenste prikkels en toch een variëteit aan belevingen binnen geborgenheid. Bouwen binnen een hechte dorpskern vraagt om maximaal respect voor het dorpsbeeld met de schuur en kloostermuur als persoonlijk patrimonium.

ZAmpone, in samenwerking met Madam Architectuur, kiest voor een nieuwbouw discreet tussen de bestaande gebouwen. Twee balken, twee bouwlagen. Maar niet overal. Het spel met bouwlagen laat de bestaande weg passeren en creëert een overdekte parkeergelegenheid maar ook en vooral ontstaat er zowel een geborgen daktuin als weidse uitzichten. Het nieuwe dagcentrum komt tussen de schuur en het huidige dagcentrum.De leefgroepen nestelen zich op de verdieping. De leefruimtes bestaan uit twee verschillende georiënteerde maar gekoppelde delen: gevariëerde ruimtelijke beleving gekoppeld aan hoekjeswerking en huiselijke schaal. De gevelbekleding van geanodiseerde aluminium lamellen volgt de ritmering van de ramen en verandert mee met het licht. Aan de straatzijde wordt de karakteristieke schuur intact gelaten. Door de achterzijde te verwijderen ontstaat een overdekte buitenruimte of wintertuin. De doordachte positie ten opzichte van de bestaande muur draagt ertoe bij dat het woonzorgcentrum zeer subtiel geïntegreerd is in het dorpsweefsel.

ZAmpone gaat voor dit project eveneens een samenwerking aan met landschapsarchitect Floris Steyaert: de prachtomgeving is er niet alleen om te bewonderen maar ook om te gebruiken. De inkom wordt een landschapsplein met begroende eilandjes, een meanderend paadje krijgt de warmte van de zuidmuur weerkaatst, schapen en kippen geven vrijelijk het goede voorbeeld.

Meer dan een poort in de muur en overtuigingskracht is er niet nodig om ook de kinderen van de buurt een nieuwe speelplek te geven. En de bewoners, die krijgen een streepje jonge energie.

DownloadDownload projectsheet

info

client
Zonnelied vzw
location
Eizeringen - Lennik
surface
2200 m²
procedure
Competition - 1st prize
period
2014 - ...
phase
In progress
team
ZAmpone architectuur - MADAM architectuur - Util - Peritas