Rugby Club Leuven

  • 0206 Rcl Web 9
  • 0206 Rcl Web 8
  • 0206 Rcl Web 7
  • 0206 Rcl Web 6
  • 0206 Rcl Web 5
  • 0206 Rcl Web 4
  • 0206 Rcl Web 3
  • 0206 Rcl Web 2
  • 0206 Rcl Web 1
0206 Rcl Web 1 0206 Rcl Web 2 0206 Rcl Web 3 0206 Rcl Web 4 0206 Rcl Web 5 0206 Rcl Web 6 0206 Rcl Web 7 0206 Rcl Web 8 0206 Rcl Web 9
  • 0206 Rcl Web 1
  • 0206 Rcl Web 2
  • 0206 Rcl Web 3
  • 0206 Rcl Web 4
  • 0206 Rcl Web 5
  • 0206 Rcl Web 6
  • 0206 Rcl Web 7
  • 0206 Rcl Web 8
  • 0206 Rcl Web 9

info

client
Rugby Club Leuven
location
Leuven
surface
300 m²
procedure
Competition - 1st prize
period
2002 - 2005
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - UTIL

Description

  • nl
  • fr
  • en

Het terrein van de Leuvense rugbyclub ligt midden in een woonzone, in een rustig binnengebied uitgevend op achtertuintjes.
ZAmpone respecteert bij de bouw van het clubcomplex de privacy en beperkt eventuele geluidsoverlast door drie gevels quasi volledig gesloten te houden, enkel de vierde gevel, uitgevend op het wedstrijdveld, krijgt een groot raam voor de kantine en een hoog raam voor de kleedkamers.
Een ander zorgpunt in het binnengebied is vandalisme. De massieve look enerzijds en de letterlijke geslotenheid anderzijds bieden weerstand.
Een eenvoudig gebaar maakt het mogelijk om het aantal buitendeuren te beperken tot slechts twee: een binnenstraat met aan de ene kant de publieke ruimtes zoals kantine en sanitair, aan de andere kant de kleedkamers. De spelers die net voor een wedstrijd vanuit die binnenstraat het terrein oplopen, krijgen iets mee van de klassieke heroïek van een groot stadion.
Door de gesloten doos te voorzien van een sheddak met lichtstraat over de volledige lengte krijgen de binnenruimtes royaal daglicht.

Er werd consequent gekozen voor brute materialen, gepolierd beton voor de vloeren en betonsteen zonder afwerking voor de muren, een economische keuze met een aangename akoestiek als meerwaarde. De volledige buitenzijde werd bekleed met Cortenstaal-platen die het geheel meer sculptuur dan gebouw maken. Een ruwe look die zonder onderhoud mooi veroudert en zelf tegen een stootje kan.

DownloadDownload projectsheet

info

client
Rugby Club Leuven
location
Leuven
surface
300 m²
procedure
Competition - 1st prize
period
2002 - 2005
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - UTIL