Social Housing Wespelaar

  • 1706 Swa Web 10
  • 1706 Swa Web 09
  • 1706 Swa Web 08
  • 1706 Swa Web 07
  • 1706 Swa Web 06
  • 1706 Swa Web 05
  • 1706 Swa Web 04
  • 1706 Swa Web 03
  • 1706 Swa Web 02
  • 1706 Swa Web 01
1706 Swa Web 01 1706 Swa Web 02 1706 Swa Web 03 1706 Swa Web 04 1706 Swa Web 05 1706 Swa Web 06 1706 Swa Web 07 1706 Swa Web 08 1706 Swa Web 09 1706 Swa Web 10
  • 1706 Swa Web 01
  • 1706 Swa Web 02
  • 1706 Swa Web 03
  • 1706 Swa Web 04
  • 1706 Swa Web 05
  • 1706 Swa Web 06
  • 1706 Swa Web 07
  • 1706 Swa Web 08
  • 1706 Swa Web 09
  • 1706 Swa Web 10

info

client
Sociaal Wonen arro Leuven
location
Wespelaar - Vlaams Brabant
surface
1026 m²
procedure
Competition
period
2017
phase
Not selected
team
ZAmpone architectuur - Peritas - Ivec

Description

  • nl
  • fr
  • en

SWaL wenst een duurzaam sociaal woonproject te realiseren van 8 ééngezinswoningen. De exacte vereiste qua woningtypes werd niet opgeven. Het project bevindt zich in een groene woonzone van de gemeente Haacht. In dit gebied zijn er de laatste jaren een heel aantal inbreidingsverkavelingen gerealiseerd. De verkaveling stelt 8 aan twee geschakelde woningen voor met de tuin op het zuiden. Deze inplanting heeft als voordeel dat zowel de woningen als de tuinen aan de straat zullen grenzen, hetgeen de sociale interactie en cohesie kan versterken. 

We stellen drie verschillende types van ééngezinswoningen voor, allemaal gebaseerd op hetzelfde logische basisplan. Door te werken met diagonaal geplaatste nokken vervalt de duidelijke scheiding tussen kopgevel, zijgevel, kroonlijst en nok.  We ontwikkelen de volumetrie ten voordele van de ruimtelijke kwaliteit van de woning met een maximaal respect voor de impact op de directe omgeving. De compacte speelse ontplooiing van de hellende daken geeft het project een menselijke schaal en sterke identiteit. We kiezen er voor het geheel aan te kleden met traditionele warme robuuste materialen met een knipoog naar de omgeving zoals baksteen en ruitleien.

Woonkwaliteit vormde het absolute uitgangspunt tijdens het ontwerpproces. De architecturale eigenheid van de woningen geeft herkenbaarheid en karakter aan zowel de individuele woningen als het totale woonproject. Aansluitend op de voor de hand liggende semi-publieke voortuinstrook voorzien we de voordeur van de woning in de zijgevel aan de noordzijde. De voordeur krijgt een afdakje binnen de zone voor carport/berging. In deze zone kan elke woning voorzien in een eigen tuinberging of fietsenstalling. De centrale positie van de inkom en de trap bepaalt de hele verdere logica van het plan. We voorzien de eetplaats als kern van de woning. Deze ruimte is optimaal op de tuin gericht en krijgt een beglaasde dubbelslag deur naar het terras. De oversteek van de verdieping geeft ons de nodige passieve zonnewering. Bijkomend voorzien we een lichte stalen structuur aan het terras waarmee de bouwheer zelf aan de slag kan om een bijkomende zonnewering of afdak te realiseren. De verdieping wordt heel logisch en ruimtebesparend ingedeeld. De specifieke dakvorm zal voelbaar zijn in de plafonds van de kamers.

info

client
Sociaal Wonen arro Leuven
location
Wespelaar - Vlaams Brabant
surface
1026 m²
procedure
Competition
period
2017
phase
Not selected
team
ZAmpone architectuur - Peritas - Ivec