Temporary nursery Nieuw Kinderland

  • 1108 Temp Web 11
  • 1108 Temp Web 10
  • 1108 Temp Web 09
  • 1108 Temp Web 08
  • 1108 Temp Web 07
  • 1108 Temp Web 06
  • 1108 Temp Web 05
  • 1108 Temp Web 04
  • 1108 Temp Web 03
  • 1108 Temp Web 02
  • 1108 Temp Web 01
1108 Temp Web 01 1108 Temp Web 02 1108 Temp Web 03 1108 Temp Web 04 1108 Temp Web 05 1108 Temp Web 06 1108 Temp Web 07 1108 Temp Web 08 1108 Temp Web 09 1108 Temp Web 10 1108 Temp Web 11
  • 1108 Temp Web 01
  • 1108 Temp Web 02
  • 1108 Temp Web 03
  • 1108 Temp Web 04
  • 1108 Temp Web 05
  • 1108 Temp Web 06
  • 1108 Temp Web 07
  • 1108 Temp Web 08
  • 1108 Temp Web 09
  • 1108 Temp Web 10
  • 1108 Temp Web 11

info

client
vzw Lutgardisschool
location
Brussels
surface
400 m²
period
2012
phase
Demolished
team
ZAmpone architectuur - Burobill
photography
Stijn Bollaert
press
A+237

Description

  • nl
  • fr
  • en

3 Maanden en € 68000 moesten volstaan om tijdelijke speel- en slaapruimte te voorzien voor 45 peuters in afwachting van het definitieve kinderdagverblijf op de Nieuwlandsite aan Brussel Zuid. Bijkomende voorwaarde: alle ingrepen moesten tijdelijk en dus volledig omkeerbaar zijn. En, alles moest conform de wetgeving zijn. Uiteraard.

In plaats van containers in te richten werd een voormalige kantorengang ingepalmd.

4 Voormalige kantoren werden 4 slaapruimten. De leefruimten werden opener en lichter door gyproc tussenwanden weg te halen. Een buitenvolume in houtskelet, bekleed met bitumen golfplaat, werd toegevoegd voor de baby’s. Dit volume steunde op de draagstructuur van een bestaande erker en lag dus iets hoger dan de ruimten binnen. Dat maakte het mogelijk om de gevelramen als deur te gebruiken. De binnenbekleding van OSB haakte achter het geel biesje van de keramische tegels rondom de ramen. De OSB trapjes, nodig om van binnenuit tot niveau venstertablet te geraken, werden handig gebruikt om de sanitaire leidingen te verstoppen en doen dubbel dienst als zitbankjes. Speels geperforeerde OSB verborg de verwarmingen veilig. De ramen waren recuperatiemateriaal van een ander ZAmpone-project, verder werd zoveel mogelijk behouden. De houten spelelementen worden intussen ook in het nieuwe dagverblijf gebruikt. Doordachte kleurkeuzes brachten rust en het hout zorgde voor de warmte en creëerde een eenheid. 

Een evenwichtsoefening die intussen zijn diensten bewezen heeft.

This Temporary Child Day Care Center houses 45 children during the time it took to build the final Child Day Care Center in the same building block in the center of Brussels. There was a very limited budget and it needed to be build very quickly. In total it consisted of 400 m2 of reconverted office spaces into play & sleeping areas for 45 children. In order to have enough play area for the children , a little extension needed to be built on the playground of the adjacent school. The temporary extension consisted of a wooden frame covered with plywood on the inside and black cgi on the outside. The windows were leftovers from another project and served in this temporary construction to allow the light to come for the playing children

info

client
vzw Lutgardisschool
location
Brussels
surface
400 m²
period
2012
phase
Demolished
team
ZAmpone architectuur - Burobill
photography
Stijn Bollaert
press
A+237