Nursery Pluchke

  • 0716 Plu Web 19
  • 0716 Plu Web 18
  • 0716 Plu Web 17
  • 0716 Plu Web 16
  • 0716 Plu Web 15
  • 0716 Plu Web 14
  • 0716 Plu Web 13
  • 0716 Plu Web 12
  • 0716 Plu Web 11
  • 0716 Plu Web 10
  • 0716 Plu Web 09
  • 0716 Plu Web 08
  • 0716 Plu Web 07
  • 0716 Plu Web 06
  • 0716 Plu Web 05
  • 0716 Plu Web 04
  • 0716 Plu Web 03
  • 0716 Plu Web 02
  • 0716 Plu Web 01
0716 Plu Web 01 0716 Plu Web 02 0716 Plu Web 03 0716 Plu Web 04 0716 Plu Web 05 0716 Plu Web 06 0716 Plu Web 07 0716 Plu Web 08 0716 Plu Web 09 0716 Plu Web 10 0716 Plu Web 11 0716 Plu Web 12 0716 Plu Web 13 0716 Plu Web 14 0716 Plu Web 15 0716 Plu Web 16 0716 Plu Web 17 0716 Plu Web 18 0716 Plu Web 19
  • 0716 Plu Web 01
  • 0716 Plu Web 02
  • 0716 Plu Web 03
  • 0716 Plu Web 04
  • 0716 Plu Web 05
  • 0716 Plu Web 06
  • 0716 Plu Web 07
  • 0716 Plu Web 08
  • 0716 Plu Web 09
  • 0716 Plu Web 10
  • 0716 Plu Web 11
  • 0716 Plu Web 12
  • 0716 Plu Web 13
  • 0716 Plu Web 14
  • 0716 Plu Web 15
  • 0716 Plu Web 16
  • 0716 Plu Web 17
  • 0716 Plu Web 18
  • 0716 Plu Web 19

info

client
vzw Kind - en Jeugdzorg Ukkel - Caelevoet
location
Ukkel - Brussels
surface
1200 m²
procedure
Competition - 1st prize
period
2007 - 2014
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - Jo Deflander - AA&O
photography
Tim Van De Velde
artwork
Francoise Beck
press
AiT 05.2016
I-PLUS | Interiors + Detail
Interni & Decor | Rising Designer
Wood Planet | Architecture & Space
Architizer
Dezeen
Archdaily
AW Magazine N°245

Description

  • nl
  • fr
  • en

Na ontwijding in de jaren ’80 werd de Onze-Lieve-Vrouw-van-Oost-kerk in Ukkel omgevormd tot kinderdagverblijf. In 2007 krijgt ZAmpone de opdracht om enerzijds de bestaande ruimten conform de wetgeving te moderniseren en anderzijds het aantal kindplaatsen op te trekken van 35 tot 75. ZAmpone doet een grondige studie van de site en gaat in gesprek niet alleen met de opdrachtgever maar met de drie ‘bewoners’: crêche, school en parochie. Een nieuwbouw voor het kinderdagverblijf blijkt de beste optie. De inplanting en vormgeving van het nieuwe kinderdagverblijf resulteren in een surplus voor alle betrokken partijen.

In het plan wordt een maximale koppeling van alle kind-gerelateerde ruimtes vooropgesteld. Deze worden ondergebracht in een zwevend volume op een luchtig en licht eerste verdiep waardoor de footprint van het gelijkvloers beperkt kan blijven. Zo ontstaat aan de straatzijde ruimte, publieke ruimte, voor een zachte overgang van de straat naar de drie achtergelegen functies. De uitkragende zone van het kinderdagverblijf huisvest een wachtzone voor de ouders, een fietsenstalling, een aan het zicht onttrokken containerberging en een beschutte bushalte. Aan de achterzijde van het gebouw ontstaat er overdekte speelruimte die gedeeld bespeeld wordt door peuters, kleuters en kids.

Van het gelijkvloers met alle omkaderende functies neem je een trap, geflankeerd door een glijbaan, betoverd door een burcht-bordes, naar de leefruimtes boven. Centrale daklichten verruimen. Een groot terras voor elke leefgroep lucht op. Compartimentering of combinatie van leefgroepen, al naargelang… Custom-made meubels op maat van hun jonge gebruikers in warme materialen, verrassende doorzichten om te gluren, te mijmeren, te genieten.

In de tuin is er een zone specifiek voor de school, eentje voor de crêche en een zone waar ze avonturen kunnen delen. De tuin van het kinderdagverblijf geeft de kinderen de mogelijkheid om te racen op de grote verharde zones, te smossen met zand, te ravotten in het gras, te luisteren naar een verhaaltje in het openlucht theater of om zich een weg te banen door de levende wilgentunnel. Een kindertuin in stedelijke context, maar met aandacht voor de natuur.

Het gelijkvloers is een solide betonnen sokkel, bekleed met tegels die het motief van de publieke ruimte hernemen. De bovenkant wordt licht gebouwd met stalen liggers en houtskeletbouw die de akoestiek aangenaam verzachten. Dit uiterst duurzame gebouw laat zich lezen in de straat op het ritme van de witte borstwering die gevelbekleding wordt, die uitstraling wordt.

La mission comprenait l’agandissement d’une crèche existante de 35 à 75 places. Après étude de la situation existante, il a été décidé de construire un nouveau bâtiment sur mesure pour les utilisateurs.

Le plan a été dessiné afin de faciliter au maximum la mutualisation des espaces liés à la petite enfance. Le peu de surface au sol a conduit à placer ces fonctions au premier étage, dans un volume flottant. La petite surface construite au rez-de-chaussée comprend l’ensemble des fonctions non liées à la petite enfance.

Le volume flottant est un landmark dans le paysage urbain, et donne une identité à la crèche comme à l’école. L’empreinte au sol est réduite et permet d’utiliser la surface libérée pour de nombreux espaces de jeu couverts additionnels pour l’école et pour la crèche.

A l’étage également, on retrouve un ensemble aéré grâce au couplage des espaces de vie avec les espaces extérieurs. Ce bâtiment est hautement durable. Des matériaux uniquement à faible énergie grise ont été mis en œuvre selon.

The project brief demanded increasing the capacity of the existing urban daycare center from 35 to 75 children. The existing daycare center was housed in a decrepit church, which ZAmpone chose to demolish and replace with a new buildin

On the same site there is also a school and a parish hall in the back. The building is a result of an intense cooperation of the landlord and the architect taking into account all the parties on and around the site.

The 6 living areas for the children are placed on the first floor. This creates a compact footprint on the ground level and a maximal (covered) play area for the daycare center. On the first floor an airy whole benefits from the central skylights and the living area linked terraces.

ZAmpone foresees in surprising view-throughs on children’s size, a warm materiality and a bathing in light party area for the smallest among us.


DownloadDownload projectsheet

info

client
vzw Kind - en Jeugdzorg Ukkel - Caelevoet
location
Ukkel - Brussels
surface
1200 m²
procedure
Competition - 1st prize
period
2007 - 2014
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - Jo Deflander - AA&O
photography
Tim Van De Velde
artwork
Francoise Beck
press
AiT 05.2016
I-PLUS | Interiors + Detail
Interni & Decor | Rising Designer
Wood Planet | Architecture & Space
Architizer
Dezeen
Archdaily
AW Magazine N°245